БЯХ С ХРИСТОС, СЪМ И ЩЕ БЪДА!“   Всяка година на 11

...
 
БЯХ С ХРИСТОС, СЪМ И ЩЕ БЪДА!“
 
Всяка година на 11
Коментари Харесай

На 11 Ноември почитаме СВЕТИ МИНА

 

„ БЯХ С ХРИСТОС, СЪМ И ЩЕ БЪДА! “

 

Всяка година на 11 Ноември българската Православна черква уважава паметта Свети Мина. На този ден Имен ден честват всички носещи имената и производните от тях: Мина, Минка, Минко, Минчо, Виктор, Виктория, Вики.

Св. Мина е покровител на бездомните и сираците.

Покровител на националните лечители, знахари, воини, на хората поели на дълъг път, покровител на дамите.

Свети Мина принадлежи към ранга на по този начин наречените свети воини, наред със Св. Георги Победоносец, Св. Димитър Солунски, Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат. Това е един от най-почитаните и обичани светци в Египет, Гърция и Кипър, където в негова чест са наречени голям брой храмове и манастири.

Св. Мина е роден към 250 г.сл.Хр. в Египет, в дома на езическо семейство. Като юноша той е служил в римската войска в малоазийската област Фригия.

През 296 година императорите Диоклециан и Максимиан наредили гоненията против локалните християни, когато Мина научил за това, той се отказал от военната работа. Отишъл в планините, където прекарвал времето си предан в мисли към божественото, пости и горещи молебствия. Така вярата пламнала в сърцето му.

След като отказал да се върне към езическата религия, Светецът бил подложен на ужасяващи изтезания. Последните му думи, преди да бъде обезглавен, а многострадалното му тяло захвърлено в огъня, били: „ Бях с Христос, съм и ще бъда “.

Според преданието, последната молитва на Св. Мина гласяла следното: „ Господи Боже мой, благодаря Ти, че ми разреши да стана причастник на Твоите премеждия. Сега Ти се апелирам, приеми душата ми и ми подари Твоето небесно царство. И дай ми берекет да оказвам помощ в твое име на всички, които ме приканват. “ И Господ чул и дал на правилния си наследник благодатта да прави чудеса.

Много чудеса на Св. Мина са известни, както на територията на днешна Гърция, по този начин и в Кипър. Така през 1826 година, в ужасните времена на Гръцката гражданска война, турските поданици на Ираклион атакуват християните. Това се случило на Великден, когато вярващите в Христа се събрали на работа в катедралата на Св. вмчк. Мина. Бил проведен палеж. Внезапно се появил ездач с изваден меч. В непрогледния мрак настъпила блъсканица. От боязън нападателите избягали. На всички било повече от ясно, че това е чудотворна интервенция на небесния настойник на града. Така свети Мина избавил жителите на Ираклион.

Свети Мина е един от най-обичаните Светци на народа, той е свикан да оказва помощ в доста ежедневни потребности. В остарели времена, когато епидемиите от малария са били постоянно срещано събитие, изключително в Кипър, Св. Мина се считан за единствен доктор на болните от малария. В християнският свят се има вяра, че той може да лекува всевъзможни заболявания, по тази причина е толкоз уважаван. На него са кръстени доста църкви и манастири.

Част от мощите на Светията се съхраняват в женски манастир, донесени от Александрия, сегашен Египет.

Един съветски поддръжник духовник споделя свидетелства за още чудеса. Той посетил манастир в деня на неговият патрон. В дневника си е записал: „ Започнах моето поклонение в Кипър. В денят на възпоменание на светия страдалец Мина, отидох да се поклоня в един от манастирите, където има годишно честване, а болните се изцеляват от доста заболявания с помощта на чудотворната икона на светеца. “

Чудесата, които се случват след молитва от сърце към Св.вмчк.Мина, са неизброими. Той подарява фамилиите с благоденствие, мир и съгласие.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР